top of page
avond maan 09-2022.jpg

Visie retreat

Passie voor gezondheid ontstaat uit levenservaring.

Dit retreat is bedoeld voor een opstapje naar meer vitaliteit, "resultaat gericht" afwisselend met complementaire en reguliere aanpak, waarbij naast lichamelijke en sociale aspecten, ook spiritualiteit en geest centraal staan. Op verrassende prachtige locaties weg van de drukte bieden wij deelnemers (collega, leden, vriendinnen, individueel) de kans om kennis te maken met verschillende vormen van therapie, plantaardig eten met mediterraan tintje en niet in oude patronen te vallen omdat de verleiding thuis te groot is. Het programma draagt bij aan meer balans en inspiratie.

Wanneer je minimaal 12 uur vast en vervolgens gezonde nutriënten die jij verteert nuttigt en snelle koolhydraten zoals suiker, witte bloem verwijdert uit het menu, tevens transvetten, kleurstoffen en andere ongezonde en belastende voedingsstoffen, kan je lichaam opschonen doordat cellen kunnen vernieuwen en organen (orgaanstelsels) rust krijgen. Dat kan door voeding, maar ook door rust, een diepere slaap, verbeteren van de ademhaling en voldoende beweging. Wordt het daardoor "ongezellig"? Nee, de ervaring leert dat als je licht vasten van bv 12 tot 16 uur toepast je juist blijer wordt (denk aan verhoging van serotonine en dopamine), dankbaarder, meer energie krijgt en helder gaat denken waardoor meer focus. Het leert je ook dat je best 12 tot 16 uur zonder eten kan. Kan dat niet? dan is er iets anders aan de hand. Denk aan insulineresistentie door overgewicht en verkeerde leefstijl zolang het niet genetisch is bepaald.

Ons maag en darmstelsel heeft het soms zwaar te verduren met het huidige aanbod in de vaak onnatuurlijke voedingsindustrie, overproductie, uitbuiting. Daarnaast is onze geest te vaak overbelast in een stressvolle en drukke omgeving. Om in evenwicht te blijven zou iedereen jaarlijks een weekje in retraite moeten gaan. Even geen stress en werken aan houding en souplesse en het verbeteren van stofwisseling en vertering. 

Klachten:

Langdurige stress/burn-out, lichte depressie, overgewicht, (onbegrepen) pijn aan rug, nek en  schouder of chronische (inflammatie) klachten zoals stijfheid, zeurende pijn, gewrichtsklachten en vermoeidheid. Hormonale disbalans, reumatische klachten zoals reumatische artritis, artrose en diabetes type 2. Gebruik je veel medicatie? Overleg dan met de huisarts of apotheker of alle medicatie nog nodig is of dat deze reis geschikt is.

 

De traditionele oosterse en natuurgeneeskundige geneeswijzen beschrijven dit al duizenden jaren. Al sinds de oudheid worden kuurbehandelingen toegepast bij diverse aandoeningen. De Griekse geneesheer Hippokrates (460-375 voor Christus) was de eerste grondlegger van de rationele visie op ziekte en gezondheid. Vasten was een van de bekende behandelmethoden. Er is steeds meer wetenschappelijk onderzoek beschikbaar over de invloed van leefstijl en leefomgeving op celniveau en geestelijk en lichamelijk welbevinden.

 

Leefstijl en leefomgeving

 

Je verblijft in het prachtige achterland centraal gelegen vanaf het moderne vliegveld Malaga waar je volop kan genieten. Wij kiezen de accommodatie uit op verrassende plekjes in Andalusië. Dat kan een kleinschalige B&B of hotel zijn of een vakantiehuis met alle comfort en het zal je aan niets ontbreken. Allen met zwembad en veel privacy.

Je hoeft slechts enkele dagen te relaxen in het zonnige zuiden om fit en energiek naar huis te gaan. 

Voeding

Ook hier is maatwerk gewenst en zullen zoveel als kan "resultaat gericht" adviseren om fitter en met minder pijntjes naar huis te gaan, indien van toepassing om gewicht te verliezen. We nuttigen vooral plantaardige producten (geen verstoorders van lichaamseigen endorfine, zoals soja) met een mediterraan tintje en laten je kennis maken dat deze keuken niet saai hoeft te zijn. Door het weglaten van dierlijke producten kan er een tekort ontstaan, denk aan eiwitten, B12. Zij die dus te weinig kennis hebben, adviseren wij geleidelijk en onder begeleiding over te gaan op meer plantaardig eten, bv 3 dagen plantaardig.

 

Een verschuiving in de richting van een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon is bevorderlijk voor de gezondheid en duurzamer. Dat geldt ook voor een verschuiving naar meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten. Brondocument - Naar een meer plantaardig voedingspatroon - Voedingscentrum.pdf
 

We zorgen voor gelijkwaardige, plantaardige voedingsmiddelen, afhankelijk van de zorgvraag en keuze voor Intermittent of mild vasten. Dat geldt ook voor wie wil afvallen, het is dan beter om (geraffineerde) koolhydraten te beperken of te laten.

 

De mediterrane keuken staat bekend om kwaliteit, versheid en lokale producten en ingrediënten. Er is veel wetenschappelijk onderzoek te vinden bij verschillende aandoeningen zoals hart en vaatziekten en diabetes, of bekend om ontstekingsremmende werking en het tegengaan van verouderingsprocessen of om het immuunsysteem te ondersteunen. Zie www.cambridge.org of Pubmed en typ mediterranean diet of zoek op plantbased.

Heb je een intolerantie, reactie of allergie (denk aan koemelk, gluten, noten, kleurstoffen), informeer ons dan voorafgaand aan dit retreat. Wij houden dan zoveel als kan rekening met jouw wensen. Granen die gluten bevatten zijn o.a tarwe (gliadine), rogge, gerst, haver en spelt, echter het retreat is niet geschikt voor mensen die een ernstige reactie hebben op bepaalde voedingsstoffen, zoals bv. histamine. Tenzij je heel duidelijk kan aangeven wat je niet kan eten/verteren of waarvoor je gevoelig bent of als je bereid bent je hierop te testen. Denk aan vage klachten, zoals onverklaarbare onrust, vermoeidheid, tintelingen, hoofdpijn, benauwdheid, duizeligheid of buikpijnklachten, huiduitslag, niezen etc. Bespreek je klachten met je huisarts.
Wij kunnen labtesten aanvragen als je twijfelt over een intolerantie/allergie.

Er is niet 1 dieet wat voor iedereen geschikt is. Ook niet de schijf van 5, al wordt dat vaak beweerd. In elk gezond dieet voorstel zitten wel goede adviezen, maar mogelijk net niet genoeg voor jouw biochemische verandering. Dat kost tijd, stapje voor stapje. Het is afhankelijk van genetische aanleg en inzicht hoe onderliggende klachten te ondersteunen. Medische aandoeningen en deelname dienen altijd in overleg te zijn met de huisarts. Zie voorwaarden.

Fysiek, energetisch en geestelijk welzijn

Fysieke klachten kunnen worden veroorzaakt door emotionele maar ook fysieke overbelasting. Je ontvangt op dit retreat een waardevolle behandeling/kennismaking met shiatsu therapie gecombineerd met orthomoleculaire voedingstips.

 

Bewegen

Ben jij beperkt in bewegen ? Of wil je juist meer bewegen. Ook hier zullen wij vanuit een holistische benadering kijken wat het beste voor jou is.
Yoga/Do-In level 1 is een mooie manier om bij overbelasting of stijfheid te starten, of een lichte (aqua)jogging. In de Axarquia zijn er vele zonuren. De zonnewarmte zal jouw lichaam al zoveel goed doen, denk aan reuma en artrose. Wil jij fysiek aan de slag? Dan zijn er voldoende mogelijkheden in dit ruige gebied en wij bieden jou die mogelijkheid deel te nemen.

Rust

 

Rust, slaap en een goede ademhaling zijn belangrijk elementen om in balans te blijven en maken je fysiek sterk. Het valt vaak niet mee om in een drukke omgeving hier de tijd voor te nemen. Daarom starten wij de dag met meditatie en ontspanningsoefeningen. Door te starten met een klein moment in stilte, kan je ontdekken wat bewustwording van lichaam en geest, zowel fysiek, emotioneel, spiritueel als mentaal met je doet. Er zijn voldoende mogelijkheden om je terug te trekken op de twee nabij gelegen locaties. Even luieren op een ligbed, uitkijkend over de vallei of genieten van een massage.

 

Onder het kopje beschikbaarheid zie je de prijzen per persoon. Je kan de kamer ook delen.

Kijk nog even naar de voorwaarden onderaan de pagina.

Informeer naar de mogelijkheden. Max 8 personen.

T. 0031 (0) 6 23680106 (Renate) deelname 

Email: info@relaxingpureliving.com
www.relaxingpureliving.com

bottom of page