top of page

HET BELANG VAN MAGNESIUM

Bijgewerkt op: 14 jun. 2022

Geschreven door Renate Zellenrath 13 juni 2022


Retreat Relaxing & Pure Living te Andalusië biedt “magnesium pakkingen” aan als duidelijk wordt dat er een tekort is aan magnesium. Denk aan cliënten die al langere tijd onder langdurige stress (hebben ge)staan, last hebben van somberheid, angst, herstellende zijn van ziekte, of onderliggende klachten hebben zoals coeliaki, intensief sport beoefenen, last hebben van spierschade en blessures en ongezond eten.


Bij ouderen zien wij vaker een magnesium tekort, denk aan diabetes, waarbij de stofwisseling van koolhydraten is verstoord, of zij die een tekort aan energie hebben (kan meerdere oorzaken hebben), gebrek aan concentratie of het geheugen dat achteruit gaat. Wij gebruiken producten die duurzaam en ecologisch gewonnen zijn. Je krijgt eerst een heerlijk voetenbadje met magnesium. Daarna mag je plaatsnemen op de massagetafel waarbij wij een laagje magnesiumgel aanbrengen, denk aan rug, buik, nek, schouders, armen of benen en geven je een ontspanningsmassage van 15 minuten. Vervolgens word je ingewikkeld met een deken. De combinatie met warmte is zeer effectief. Hierna neem je een verkwikkende douche.


Magnesium behoort tot de mineralen en stuurt meer dan 300 verschillende enzymen aan die nodig zijn voor vele processen in het lichaam, zoals de energie productie (ATP) bij celgroei en celdeling, bij het behoud van stevige botten, regulering neurotransmitters, aanmaak hormonen, mentale functies, zenuwgeleiding en veel meer. Magnesium bevindt zich nagenoeg in iedere cel.


De Gezondheidsraad geeft een adequate inname (AI) van gemiddeld 300 mg per dag voor volwassenen. Uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat door het gebruik van kunstmest, pesticiden (en niet-biologische landbouw) de bodem uitgeput raakt. Daarnaast door lange transporten en langdurig opslaan of te vroeg oogsten gaan veel voedingsstoffen verloren waaronder magnesium. Naast in alinea 1 genoemde kenmerken van tekorten aan magnesium kunnen zijn: trillend ooglid, prikkelbaar, stress, onrust, angst, slapeloosheid, hartkloppingen, spierijn of tintelingen. Raadpleeg bij twijfel de huisarts want genoemde symptomen kennen meerdere oorzaken.


Er zijn verschillende soorten magnesium. Zo kan magnesium chloride voor in een (voeten)bad worden gebruikt of als massage gel en magnesium oxide om te laxeren (op voorschrift van de arts). Verder wordt magnesium in suppletievorm aangeboden, zoals magnesium bisglycinaat en tauraat, welke vormen vooral worden toegepast voor herstel spieren en een kalmerende werking hebben en daardoor inzetbaar bij slaapproblemen of het geheugen. Magnesium malaat heeft een energie bevorderend effect en deze vorm is dus beter om overdag te gebruiken. Dat geldt ook voor magnesium citraat welke vorm veel wordt gebruikt door sporters voor behoud van sterke botten en soepele spieren. Doordat er veel vormen van magnesium zijn is het belangrijk om individueel te bekijken met welk doel en welke vorm van magnesium gaat inzetten, want soms is verandering van voedingspatroon afdoende. Zeker als je gevoelig bent voor magnesium op de huid is voeding de beste optie. Denk aan gebruik van noten, avocado’s, peulvruchten, volkoren granen, vette vis, groene bladgroenten, bananen, kipfilet, havervlokken, amandelen en zelfs pure chocolade die allemaal magnesium bevatten. Er zijn belangrijke co-factoren nodig die de opname van magnesium vergemakkelijken, zoals B6 en glycine en taurine. Calcium heeft daarnaast magnesium nodig heeft om goed opgenomen te worden. Als er dus een hoge calcium inname is, dient magnesium ook voldoende opgenomen te worden anders ontstaat er een disbalans waardoor magnesium in de minderheid geraakt.

Verwen jezelf eens met een magnesiumpakking of met een weekje weg met een lichte detox en gezonde adviezen “Retreat Relaxing & Pure Living te Andalusië” www.relaxingpureliving.com


PS: Luister altijd naar je onderbuikgevoel, want wat de een goed verteert, kan voor de ander schadelijk zijn.


Bron Ortho Health Foundation, PubMed.nl, www.europathie.nu/magnesium-bij-neuropathie-zinvol, Natura Foundation, www.ifyouneedtwohands.nl
22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page