Plantaardig versus mediterraan, zweverig?
Bijgewerkt op: 17 jun. 2022
Geschreven door Renate Zellenrath 14 april 2022
Ik hoorde laatst iemand bij het drinken van een drankje zeggen “getsie plantaardig”, ze wees op een magazine van een supermarkt dat zich richtte op VEGAN. Ze moest er niet aan denken “alleen maar wortels, sla en tofu te eten”. Over het begrip plantaardig zijn de meningen verschillend, niet alleen inhoudelijk maar ook of het voedzaam genoeg is.
Wat is nu echt het verschil tussen vegetarisch, veganistisch en plantaardig? Ik beperk mij hierbij over het verschil plantaardig en VEGAN. Alleen al over plantaardig en VEGAN eten zijn er namelijk veel (wetenschappelijke) verschillende meningen. Het is duidelijk dat alle drie de diëten dierlijke producten willen vermijden. De veganist vermijdt zelfs alle dierlijke producten en gaat soms nog een stapje verder denk aan vermijden van leer etc. Geen grote BBQ’s met mayo en ketjap. Ze laten de auto vaker staan en fietsen door stad en dorp. Totaal niet zweverig is mijn mening. Ik heb bewondering voor hun standpunten, zolang ze rekening houden dat ze gevarieerd eten, voldoende micro- en macronutriënten binnenkrijgen en voeding goed verteren en natuurlijk zoveel mogelijk puur en onbewerkt eten. Hier ga ik een ander BLOG nog een keer verder op in.
Met plantaardig eten ligt de aandacht vooral op onbewerkt, zonder toevoegingen van industriële (kant-en-klaar) pakjes. Er wordt vooral gebruik gemaakt van veel fruitsoorten, groenten, noten, peulvruchten en zaden, maar het eten van zuivel is zeker niet uitgesloten. De voordelen zijn bijvoorbeeld veel vezels die (vanuit de wetenschap) zorgen voor een gezonde samenstelling van het microbioom. Er is steeds meer onderzoek dat “plantaardig eten” puur en onbewerkt ontstekingsremmend werkt en zorgt voor minder verzuren. Mogelijk ook omdat dus de “plantaardige eter” veelal onbewerkt voedsel eet, zo van de grond en industriële pakjes vermijdt. Plantaardig eten bevat ook veel antioxidanten. Echter er zijn ook nadelen zoals tekorten, denk aan B12 welke voedingsstof we voornamelijk uit vlees halen.
Door een paar dagen (h)eerlijk te eten/licht te vasten en je te ontdoen van belastende voedingsstoffen, je heerlijk te laten verwennen met super smoothies, pure soepen, plantaardige en gevarieerde gerechten en voor wie dat nodig heeft met een mediterraan tintje, denk aan gezonde vetten in vette vis, stukje vrije kip, olijfolie en avocado’s, zijn wij overtuigd dat jij bewuster en energieker naar huis zal gaan. We zullen gebruik maken van diverse gerechten uit de mediterrane en plantaardige keuken en vermelden de bron, zodat je later dit gerecht nog eens zelf kan uitproberen. Een van de sites die ons aanspreekt is Secretos Del Sur te Andalusië. Patricia weet iedere week weer gezonde, kleurrijke en gevarieerde gerechten te presenteren en voldoet zeker aan het Pyramide model van mediterraan, waarvoor veel wetenschappelijk onderzoek te vinden is om de gebruikmaking van veel gezonde nutriënten. Het recept “gezonde lunch met frisse bieten en aardbeiensalsa” kan je op haar site terugvinden: www.secretosdelsur.com. Buena Salud!
Ps: Licht detoxen is voor iedereen gezond (zoals geen alcohol, geraffineerde koolhydraten, roken). Wil je afvallen ?, dan bieden wij verschillende mogelijkheden aan, denk aan Intermittent fasting (16:8) of koolhydraatarm eten of mild vasten. Ben je een fanatieke sporter en wil je op gewicht blijven of in spiermassa aankomen? dan adviseren wij je een personal trainer te bezoeken.
Voor meer informatie over onze retreats : www.relaxingpureliving.com of www.ifyouneedtwohands.nl
