top of page

Laaggradige ontstekingen

Bijgewerkt op: 24 feb.

Geschreven door Renate Zellenrath 30 mei 2022


Een collega wees mij n.a.v. een post “ontstekingen” op de verhouding omega 3 en 6. Dat was een goede reminder want de meervoudig onverzadigde omega-3-vetzuren werken ontstekingsremmend https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15544547/


Laaggradige ontstekingen worden ook wel stille of chronische ontstekingen genoemd. Er is geen acuut probleem, maar er zijn wel ontstekingsstoffen in het bloed, maar met een lage intensiteit. Ik houd mij bij deze blog bij de meest bekende ontstekingsremmende gezonde vetten.


We huiveren voor vetten, maar gezonde vetten leveren duurzame energie denk aan hardlopen en tevens draagt vet bij aan de aanmaak van vitamine A, D, E en K. Echter er zijn verschillende vormen van vet waarbij je de transvetten het beste zoveel mogelijk kan laten staan, zoals frituur en kroketten of pizza’s met dik beleg kaas.


De meervoudig onverzadigde vetzuren worden ook wel de essentiële vetzuren genoemd, omdat het lichaam ze niet zelf kan aanmaken en daarom zijn deze vetzuren belangrijk om via de voeding binnen te krijgen, zoals omega 3 en 6 vetzuren, waarbij wij overigens dagelijks voldoende omega 6 binnenkrijgen (zonnebloemolie, soja, margarine, bak- en braadvetten, koekjes of vlees) die ontstekingsbevorderend kunnen werken mits teveel gebruik. GLA is overigens een uitzondering hierop en werkt ontsteking verlagend. Denk aan de borage bloem olie of teunisbloem.


Foto Vitakruid.nl Borage olie


Vooral vette vis bevat veel omega 3 met DHA en EPA (makreel, zalm, sardientjes), waarbij EPA zich meer richt op ontstekingen in je lichaam en DHA heb je weer meer nodig voor je brein en geheugen. Omega 3 is dus goed voor ons brein, hart en bloedvaten, is cholesterol verlagend en verder goed voor het geheugen en gezichtsvermogen.


Echter we hoeven natuurlijk niet massaal aan de vis, 1 tot 2 porties verse vis per week is voldoende. Nuttig in ieder geval beperkt tot geen kweekvis, omdat deze met velen in te kleine en onnatuurlijke wateren zwemmen. Ze krijgen veel antibiotica en zijn daarom belastend voor onze gezondheid. Ook adviseer ik bij gebruik van de BBQ de vis niet direct op de grill te leggen, omdat deze dan mogelijk teveel verhit wordt en er zwart geblakerd vanaf komt. Dit is namelijk kankerverwekkend. https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/cooked-meats-fact-sheet. Zelf ben ik niet zo’n schaaldieren eter, omdat ik deze niet goed verteer. Uit onderzoek blijkt ook dat schaaldieren vangen klimaatonvriendelijker is dan andere vissoorten.


Omega 9 is ook een enkelvoudig onverzadigd vetzuur (lijnzaadolie, avocado), maar niet essentieel. Het lichaam maakt deze namelijk zelf aan. Let dus vooral op de verhouding omega 3 en 6, want teveel omega 6 is dus ongezond en daardoor bevorderend voor (chronische) laaggradige ontstekingen. Er zijn labonderzoeken die testen op de verhouding omega 6/3 vetzuren.



Als ik in de Axarquia ben, is het zo heerlijk vertoeven in de winkels waar de verse vis nog betaalbaar is. Vis moet echt vers zijn om gezond te zijn. Wanneer vis stinkt, eet deze dan niet. Uitkijkend op zee genieten van gegrilde sardientjes op het strand. Zo af en toe een mediterraan tintje op je bord zou voor iedereen mogelijk moeten zijn, maar overdrijf dus niet om onnodig dierenleed te voorkomen en milieu belasting te beperken. Er zijn namelijk genoeg alternatieven. Denk aan avocado, amandelen, walnoten, een budwigpapje met lijnzaadolie en chiazaad (omega 3) of een omega-3 algenolie, hennepzaadolie (perfecte verhouding omega 3/6), arganolie (omega-9) en scheutje olijfolie (omega 9). Een maaltijd met gezonde vetzuren hoeft dus niet ingewikkeld te zijn. Wil je meer weten en heb je zin in een relaxte week onder de zon om aan je gezondheid te werken? www.relaxingpureliving.com



En voor alle voeding geldt, kijk wat je goed verteert. Ben je histamine gevoelig of heb je een intolerantie of allergie. Luister goed naar je buikgevoel, want wat voor de een goed is kan voor de ander levensbedreigend zijn. ©


bron: Ortho Health Foundation, Naturafoundation, Pubmed.nl




24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page